Marrakech reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Marrakech is het handig om er al het één en ander aan informatie over Marrakech op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Marrakech aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Marrakech en Nederland? Mag je roken in restaurants en bars? Hoe zit het met geld en fooien? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Marrakech reisinformatie antwoord gegeven.

Marrakech bezienswaardigheden

Marrakech is een stad waar voldoende te zien en te doen valt. Of je alles wilt en kunt zien hangt af van het aantal dagen dat je in Marrakech bent en je persoonlijke wensen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Marrakech op een rijtje gezet:
Marrakech bezienswaardigheden top 10

 

Douane & documenten
Om Marokko te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Bij binnenkomst in Marokko moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn. Voor een verblijf korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dien je voor aankomst in Marokko een arrival-formulier in te vullen. Bij binnenkomst en vertrek ontvang je een stempel in je paspoort. Let op: kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je mag alcohol belastingvrij invoeren: maximaal 1 liter sterke drank of 3 liter wijn per volwassene.

Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt vanwege gezondheidsrisico’s afgeraden. Wie water wil drinken moet mineraalwater uit flessen nuttigen. Pas ook op met ijsklontjes, want die kunnen ook van kraanwater gemaakt zijn.

Drugs
Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is verboden.

Elektriciteit
In Marrakech is er sprake van 220 volt / 50 Hz wisselstroom. In vrijwel alle gevallen kunnen de stekkers van onze Nederlandse apparaten zonder enige problemen ingeplugd worden.

Feestdagen
Marrakech kent een aantal islamitische feestdagen zoals Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan heb je ook in Marrakech te maken met aangepaste openingstijden en een andere sfeer. Overdag is het dan minder druk op straat terwijl na zonsondergang het leven echt op gang komt. Restaurants en terrasjes zijn overdag veelal maar niet allemaal gesloten. Toeristen kunnen tijdens de Ramadan wel gewoon eten en drinken in Marrakech. Alcohol wordt er dan echter niet geschonken.

Een overzicht van feestdagen in Marrakech:
1 januari - Nieuwjaar
1 mei - Dag van de Arbeid
23 mei - Nationale Feestdag
30 juli - Feest van de Troon
21 augustus - Verjaardag Mohammed VI
18 november - Onafhankelijkheidsdag

Fooien
Bij restaurants is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Bij een drankje rond je af naar boven. Dit geldt ook voor taxichauffeurs.

Fotograferen en filmen
Niet iedereen is er van gediend om vastgelegd te worden op foto of video. Vraag daarom eerst toestemming aan de persoon die je op de foto wilt zetten. Je zou niet de eerste zijn die met een boos persoon te maken krijgt omdat die ongewild gefotografeerd wordt. Bij straatartiesten en slangenbezweerders geldt dat fotograferen je geld kost. Zorg er daarom voor dat je wat kleingeld op zak hebt voor het geval je zulke mensen vast wilt leggen.
Militaire objecten, vliegvelden en stuwdammen mogen niet gefotografeerd worden. Pas ook op met het fotograferen van politieagenten en soldaten in uniform.

Geld
In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. Eenmaal aangekomen in Marrakech kun je euro’s wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit één van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij steeds meer banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te binnen. Je moet via telefoon of internetbankieren je pas tijdelijk deblokkeren voor geldopnames buiten Europa. Houd er ook rekening mee dat geldautomaten in Marrakech wel eens leeg zijn of storingen kunnen vertonen.

Internet / wifi
Het gebruik van mobiel internet via het mobiele telefoonnetwerk is over het algemeen een kostbare zaak. De prijs per MB ligt vrij hoog, waardoor surfen op je telefoon een flinke rekening op kan leveren bij terugkomst. Ook de zogenaamde voordeelbundels die je aan kunt schaffen voor een dag of een week zijn vrij prijzig. Bij een beetje gebruik van facebook of foto’s versturen zit je al snel door je limiet heen. Op steeds meer plekken in Marrakech kun je gebruik maken van draadloos internet via wifi. Soms moet je hiervoor betalen, steeds vaker bieden hotels en restaurants internet kosteloos aan hun gasten aan.

Kleding
Hoewel men in Marrakech door de vele toeristen echt wel wat gewend is, moet je er uit respect voor de bevolking niet te bloot bijlopen. Diepe decolletés, korte rokjes en doorschijnende kleding zijn ‘not done’ in Marokko en Marrakech. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er verwacht dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Taal
De officiële taal in Marrakech (en heel Marokko) is Arabisch. Daarnaast spreekt een redelijk deel van de bevolking ook Frans. Met Engels kun je je soms ook redden, maar ga er niet standaard vanuit dat iedereen Engels spreekt.

Tijdsverschil
Marokko ligt in de tijdzone UTC. Marokko kent geen zomertijd. Tijdens de winter is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland. Zodra bij ons de zomertijd ingaat (laatste zondag van maart) bedraagt het tijdsverschil twee uur. Dit blijft zo tot bij ons eind oktober de wintertijd weer ingaat.

Veiligheid
Marrakech is een relatief veilige vakantiebestemming zonder extreme veiligheidsrisico’s. Zoals op zoveel plekken waar veel toeristen komen moet je wel goed op je spullen letten. Op markten en straat zijn zakkenrollers actief die in de drukte gemakkelijk toe kunnen slaan. Zorg ervoor dat je je verder goed beschermt tegen de zon. Zeker in de zomer schijnt die ongenadig fel. Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen is dan ook van belang.

Meer info over Marrakech

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Marrakech:
Marrakech tips

Marrakech klimaat & weer
Zonvakantie in Marrakech

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy